English 1st Paper Class Seven-Question Type : 4 (Chose The Best Answer)

Gap Filling with Clues

1.   Fill in the gaps using clues from the boxes. There are more words than necessary.          0.5×10=5

oncarsverystonesstormsfullforcescleanmanexistsmadetragedy

The world is (a) —— of uncountable natural and man (b) —— objects. Natural objects are (c) ——, trees, air and water. (d) —— made objects are houses, (e) —, clothes and chemicals. Natural (f) —— are cyclones, earthquakes, volcanoes, (g) —— and ocean currents. Life (h) —— on different conditions. It is (i) —— important to keep the environment (j) ——.

Ans. (a) full; (b) made; (c) stones; (d) Man; (e) cars; (f) forces; (g) storms; (h) exists; (i) very; (j) clean.

2.   Fill in the gaps using clues from the boxes. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

willtheybirdsriseresultoneraineffecthabitatgreatdesertbeautify

If we cut trees at random, (a) —— day our country will turn into a (b) ——. All living animals and (c) —— will not find any (d) ——or shelter to live in. (e) —— will be destroyed. There will be no (f) —— and as a (g) ——our agriculture will face a (h) —— crisis. The temperature will (i) —— and will cause green house (j) ——. The country will be unsuitable for living.

Ans. (a) one; (b) desert; (c) birds; (d) habitat; (e) They; (f) rain; (g) result; (h) great;     (i) rise; (j) effect.

3.   Fill in the gaps using clues from the boxes. There are more words than necessary: 0.5 × 10 = 5

conductbindscertainwildtimeswould
liketheyvanishlittlebecamewith

It is neighbourly feeling that (a) — society together. In very old (b) —, however, people did not think (c) — this. They were then savages (d) — better than beasts and fought (e) — one another. But gradually men (f) — civilized. They saw that if (g) — behaved in this way, society (h) — be destroyed. So, they made (i) — rules to properly guide their (j) —. Today the situation is totally changed.

Ans. (a) binds; (b) times; (c) like; (d) little; (e) with; (f) became; (g) they; (h) would; (i) certain; (j) conduct.

4.  Fill in the gap using clues from the box. There are more words than necessary.    0.5 × 10 = 5

ofrightshouldandreal
generationvaliantregretneglectedsacrificed

Our freedom fighters are the (a) — heroes of our country. We (b) — remember them as they (c) — their lives for motherland. But it is a matter of great (d) — that the most (e) — them are (f) — and our young (g) — does not know about their (h) — struggle. Still today many of them have not been found out (i) — established. Some of them lead very poor life. So the govt. should take proper step and give them (j) — honour.

Ans. (a) real; (b) should; (c) sacrificed; (d) regret; (e) of; (f) neglected; (g) generation; (h) valiant; (i) and; (j) right.

5.   Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

intoshouldendureabsolutelycomingfeelings
thanwhereanythingdescribedtroublesbring

      When a child is born, it is (a) — helpless. It is the parents who affectionately (b) — it up to grow (c) — an adult. The (d) — and sufferings they (e) — for us can never be (f) — in words. There is none dearer to us (g) — our father and mother. In this way, we (h) — obey our parents and not do (i) — that may wound their (j) —.

Ans. (a) absolutely; (b) bring; (c) into; (d) troubles; (e) endure; (f) described; (g) than; (h) should; (i) anything; (j) feelings.

6.   Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary: 0.5 × 10 = 5

influencedetailsrapidmannersgrowscontinually
nationhabitloosefoodwaydiffers

Culture (a) — in a geographical boundary. All faith and beliefs, habits and (b) —, rituals and regulations, language, dresses, food (c) —, superstition, art and crafts, inventions, technology (d) — the culture of a (e) —. In short, it is a people’s whole (f) — of life. Culture (g) — in their (h) — from one part of the world to another and it changes (i) —. The change may be slow or (j) —.

Ans. (a) grows; (b) manners; (c) habit; (d) influence; (e) nation; (f) way; (g) differs; (h) details; (i) continually; (j) rapid.

7.   Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5×10= 5

recent  Oxygencollectingheldancientspreadsold
enlargevisitedpermitcrowdeddisplayedhad

      Amongst all the exhibitions, the book fairs are of (a) — origin. They are frequently (b) — in towns and cities now. Last year I (c) — Ekushey Boi Mela in Bangla Academy premises. There were a number of stalls and thousands of books (d) —. It was a great opportunity of (e) — a varied choice of books. Book lovers (f) — there. I was tempted to buy a lot of books but my purse didn’t (g) — me. So I bought a few books and (h) — a lot of catalogues. However a book fair (i) — the message that books are the best friends. Books (j) — our vision and make our life meaningful.

Ans. (a) recent; (b) held; (c) visited; (d) were displayed; (e) collecting; (f) crowded; (g) permit; (h) had; (i) spreads; (j) enlarge.

8.   Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

oxygennaturalusefuldisastersakeenough
carbon dioxidedownmomentsobalancedestroy

      Trees are (a) — to us in many (b) —. They give us (c) — without which we can’t live a single (d) —. They also take (e) — from animals and thus keep ecological (f) —. Trees also help to prevent us from (g) — calamities. If we cut (h) — trees at random, our country will face (i) — which we may not overcome. So we must plant trees for our own (j) —.

Ans. (a) useful; (b) ways; (c) oxygen; (d) moment; (e) carbondioxide; (f) balance; (g) natural; (h) down; (i) disaster; (j) sake.

9.     Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary.                      0.5 × 10 = 5

globeafoodscalledfoundinexpensive
healthytheyonanexpensivestudying

      Research around the world points to (a) — recipe for well-being. Eat simple (b) — not elite treats. Nutritionists have been (c) — International Super foods-dishes from around the (d) — that may hold the key to (e) — eating. In many countries they have (f) —, the healthiest diet is the simple, (g) — diet that people give up as (h) — move into prosperity. This diet is often (i) — the peasant diet. It’s usually based (j) — grains, fruits and vegetables and small amounts of meat, fish or eggs.

Ans. (a) a; (b) foods; (c) studying; (d) globe; (e) healthy; (f) found; (g) inexpensive; (h) they; (i) called; (j) on.

10. Fill in the gaps using clues from the box.  There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

ontoofrommodernthroughtelevision
evensubjectsthedistantbeforegood

      Television has become (a) — most common and wide spread (b) — of entertainment of the   (c) — world. A wide range of programmes of varied (d) — is telecast (e) — numerous channels. Almost every middle class and (f) — working class families have a (g) — set today. Television programmes are not only entertaining; they can be highly educative (h) —. For example, television is used for (i) — learning. Courses run by the Open University are shown (j) — television.

Ans. (a) the; (b) form; (c) modern; (d) subjects; (e) through; (f) even; (g) television; (h) too; (i) distant; (j) on.

11. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

littlerecentriverremoveirrigateverify
causeseasypreventgreatclosebehind

      Crops need water. Farmers must (a) — their fields if there is very (b) — rain at any time. But irrigation is not (c) — if there is no river (d) — to the crops. Canals can carry (e) — water to the fields. Sometimes much water (f) — flood. A dam may (g) — the difficulties of irrigation. A (h) — lake can be built (i) — the dam. Dams are not (j) — invention.

Ans. (a) irrigate; (b) little; (c) easy; (d) close; (e) river; (f) causes; (g) remove; (h) great; (i) behind; (j) recent.

12. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary.  0.5 × 10 = 5

thepopularacultivatedbutpurity
bloomsgivesbycreationforwithers

      A flower is the best (a) —— of nature. It is a symbol of (b) —— and beauty. It (c) —— us pleasure. There is nobody (d) —— likes a flower. But it is a matter of sorrow that (e) —— flower does not last long. It (f) —— in the morning and (g) —— away very soon. Nowadays, flowers are (h) —— in our country. Many people earn their living (i) —— flower cultivation. At present flower cultivation is (j) —— in our country.

Ans. (a) creation; (b) purity; (c) gives; (d) but; (e) the; (f) blooms; (g) withers;  (h) cultivated;   (i) by; (j) popular.

13.  Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary.                      0.5 × 10 = 5

independencemeetingmustconfidentinterestin
mocknotpatriotisminstinctdeedsto

      Patriotism is a noble virtue. It is an (a) — in human nature. It inspires a man (b) — shed every drop of blood to defend the (c) — and dignity of the country. But patriotism should (d) — be merely a so-called slogan in the public (e) — to fraud the people. It should be cherished (f) — the core of heart and materialized in our (g) —. We should keep ourselves above from the fake (h) —. Everybody should bear in mind that a pretender (i) — be defeated. Nobody will remember or honour a (j) — patriot.

Ans. (a) instinct; (b) to; (c) interest; (d) not; (e) meeting; (f) in; (g) deeds; (h) patriotism; (i) must; (j) mock.

14. Fill in the gaps using the clues from the box. There are more words than necessary. 0.5×10=5

curesremediesusefulherbsantidotemalpractices
differentchangingEgyptancientmadein

      People around the world slowly (a) — their attitude towards medicine. More and more they are turning to natural (b) —. Natural cures are (c) — of natural things, most of the (d) — and plants. History says that natural or herbal (e) — are nothing new. People used them all along in (f) — ages. Herbal medicines were used in (g) — civilizations like India, China, Greece, (h) — and Rome. Some ancient treatment is still (i) — practice today. But in our society there are still some (j) — in the name of treatment.

Ans. (a) changing; (b) remedies; (c) made; (d) herbs; (e) cures; (f) different; (g) ancient; (h) Egypt; (i) in; (j) malpractices.

15. Fill in the gaps using clues from the boxes. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

Bangladeshoranydependsmorehomeland
heartneedbyskythenothing

      We should love our homeland. (a) — is sweeter than homeland because (b) — native is badly attached to (c) — soil, air, water, wind and (d) — of the homeland since his (e) — her birth. We are Bangladeshi (f) — birth. As a citizen of (g) — we need to love our (h) — from the core of our (i) —. The prosperity of our country (j) — on our feelings of patriotism.

Ans. (a) Nothing; (b) any; (c) the; (d) sky; (e) or; (f) by; (g) Bangladesh; (h) homeland;
(i) heart; (j) depends.

16. Fill in the gaps with using clues from the box. There are more words than necessary.     0.5×10= 5

Bengaldeclaredhistoricrenamedgotstarted
Englishestablisheddirectedcalledwithbrought

      The (a) — Barisal  Zilla School was founded by Mr. N.W. Garret on December 23, 1829 (b) — only 8 students. The then name of the school was ‘Barisal (c) — School’. The first Headmaster of this school was Mr. John Smith and the first teacher from (d) — was Babu Tanuram Lahiri. From 1853 to 1891 this school was (e) — under Government management as ‘Barisal Zilla School’. In 1891 it was (f) — as a Non-Government school and was (g) — ‘Barisal English school’. In 1906 it was once again (h) — under govt. management and once again (i) — the name “Barisal Zilla School”. Mr. Barton founded the current main school building. In 1991 the school (j) — two shifts: morning and day.

Ans. (a) historic; (b) with; (c) English; (d) Bengal; (e) directed; (f) declared; (g) renamed; (h) brought; (i) got; (j) started.

17.  Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

damagefloodsdeforestationhabitatrepairforest land
causesprotectioninsecuritysedimenteffectcut

       The most common causes of (a) — are cutting and burning the (b) —. Though the forest lands are (c) — and burnt for the sake of agriculture and (d) —, it has a negative (e) — on environment. The removal of trees (f) — the birds and other animals living on them to leave the place. It also causes serious (g) — to the soil as trees give (h) — to soil as well. In the end, the soil gets (i) — in the river bed and causes frequent (j) —.

Ans. (a) deforestation; (b) forest land; (c) cut; (d) habitat; (e) effect; (f) causes; (g) damage; (h) protection; (i) sediment; (j) floods.

18. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

brushspreadcutpotputshould
rodinvitefeetmealbreakfastand

      Dirty clothes (a) — bad smell and (b) — germs. We should (c) — on socks (d) — shoes to protect our (e) — from dust and germs. We (f) — wash our hands before (g) — and after using the toilet. We have to (h) — our teeth after (i) — and supper. We must also (j) — our nails regularly.

Ans. (a) spread; (b) invite; (c) put; (d) and; (e) feet; (f) should; (g) meal; (h) brush; (i) breakfast; (j) cut.    

19. Fill in the gaps using the clues from the box. There are more words than necessary.       0.5 × 10 = 5

curesremediesusefulherbsantidotemalpractices
differentchangingEgyptancientmadein

      People around the world slowly (a) — their attitude towards medicine. More and more they are turning to natural (b) —. Natural cures are (c) — of natural things, most of (d) — and plants. History says that natural or herbal (e) — are nothing new. People used them all along in (f) — ages. Herbal medicines were used in (g) — civilizations like India, China, Greece, (h) — and Rome. Some ancient treatment is still (i) — practice today. But in our society there are still some (j) — in the name of treatment.

Ans. (a) changing; (b) cures/remedies; (c) made; (d) herbs; (e) cures; (f) different; (g) ancient; (h) Egypt; (i) in; (j) malpractices.

20. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

talentsusefulbutinandhas
withmentallysocietycanalsois

      Proper education provides a learner (a) — opportunity to improve all his (b) —. Its aim is to make perfect development (c) — so that he can be (d) — to himself and to the (e) —. An educated man is self-reliant. (f) — he can also assist others (g) — attaining this great virtue. He (h) — supposed to be well-mannered, kind (i) — sympathetic. So a man who (j) — acquired knowledge and skill only for his material development, cannot be called a truly educated man.

Ans. (a) with; (b) talents; (c) mentally; (d) useful; (e) society; (f) But; (g) in; (h) is; (i) and; (j) has.

21. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

burngreenhousewarmenvironmenttrafficsurround
trapgrowpollutionrainmanufacturekeep

      (a) — effect is the gradual (b) — of the air c) — the earth as a result of heat being (d) — by (e) — pollution. This is exemplified by the destruction and (f) — down of tropical (g) — forests, by (h) — that clogs up city streets, by the rapid (i) — of industry, the use of CFC in packaging and (j) — commercial products.

Ans. (a) Greenhouse; (b) pollution; (c) surrounding; (d) trapped; (e) environment; (f) burning; (g) rain; (h) traffic; (i) growth; (j) manufacturing.

22. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5× 10= 5

eartheasilytraveladvantagewithfound
resourcespreparedsimplegenerouslysomefertile

      Nature has given her (a) — to us more (b) — than many other countries of the world. Think about our soil. It is soft and (c) —. Our farmers who have only (d) — hand made tools can (e) — dig, plough and prepare the soil (f) — them. Whereas (g) — which is dry and rocky cannot be so easily dug, ploughed and (h) —. We have (i) — great natural (j) — too. We can use most of our lands.

Ans. (a) resources; (b) generously; (c) fertile; (d) simple; (e) easily; (f) with; (g) earth; (h) prepared; (i) some; (j) advantage.

23. Fill in the gaps using clues from the boxes. There are more words than necessary : 0.5 × 10 = 5

whichwithbecausefestivalthemthings
foodonlotfromlivingmake

Food habit of people differs (a) — country to country because of geographical position, climate and soil. People (b) — in the tropical countries eat a (c) — of fruits and vegetables. The people of Hawaii and Polynesia in the pacific live (d) — taro roots, bread, fruit and sea food. The chief (e) — of the Indians of central America are fruit and vegetables because they get these (f) — available. The Eskimos eat meat and fish (g) — it is too difficult for (h) — to grow vegetables in the regions (i) — are covered (j) — ice.

Ans. (a) from; (b) living; (c) lot; (d) on; (e) food; (f) things; (g) because; (h) them; (i) which; (j) with.

24. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

givefindhelpteachbeour
englishfromtheandofffor

      A number of languages (a) —— taught in (b) —— universities. Among them (c) —— is (d) —— compulsorily (e) —— class 1 to 14. It is (f) —— only language that can (g) —— you (h) —— a job both at home (i) —— abroad. That is why, much importance has been (j) —— on learning English during the recent years.

Ans. (a) are; (b) our; (c) English; (d) taught; (e) from; (f) the; (g) help; (h) find;(i) and; (j) given.

25. Fill in the gaps using clues from the box. There are more words than necessary. 0.5 × 10 = 5

markssameexaminationbenefitmemorizingsource
waytakeexaminerwouldanswersscripts

      Most students learn (a) — by note taking them from a common (b) —. I think this is again a wrong (c) — of preparing for an (d) —. For one thing it’s no good (e) — things without understanding or thinking about them. You become a parrot. Another reason is that examiners get bored when they find almost the same answers in all the (f) —. You can’t blame them if they don’t give you good (g) —. If you were an (h) —, you (i) — do the (j) — thing.

Ans. (a) answers; (b) source; (c) way; (d) examination; (e) memorizing; (f) scripts; (g) marks; (h) examiner; (i) would; (j) same.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.