English 1st Paper Class Seven-Question Type : 5 (Column Matching)

Column Matching

1.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences. 1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Bangladesh is a(a)  only during the rainy season.
(ii)  It has a network of(b)  being used for various purposes.
(iii) The large rivers(c)  riverine country.
(iv) The small ones flow(d)  flow all the year round.
(v)  All the rivers are already(e)  many large and small rivers.

Ans. (i) +   (c) Bangladesh is a riverine country.

      (ii)  +   (e) It has network of many large and small rivers.

      (iii) +   (d) The large rivers flow all the year round.

      (iv)  +   (a) The small ones flow only during the rainy season.

      (v)   +   (b) All the rivers are already being used for various purposes.

2.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.      1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Paper is the most(a)  the word papyrus.
(ii)  It was first(b)  parcel of modern life.
(iii) It was named from(c)  useful gift of human skill.
(iv) It is the part and(d)  education and culture.
(v)  It helps to spread(e)  invented in China.

Ans. (i)   +   (c)  Paper is the most useful gift of human skill.

      (ii)    +   (e)  It was first invented in China.

      (iii)   +   (a)  It was named from the word papyrus.

      (iv)    +   (b)  It is the part and parcel of modern life.

      (v)     +   (d)  It helps to spread education and culture.

3.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences :                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)    Dictionary tells us about the meaning(a)   dictionary will soon find it absorbingly interesting.
(ii)   The use of dictionaries develops(b)   of words and the peculiarities of their usages.
(iii) Hence one who has grown to use a(c)   a knack for precision and accuracy.
(iv)   It will be no longer to him(d)   a dull business.
(v)    He will soon find(e)   that words are vital things.

Ans. (i)  +  (b)  Dictionary tells us about the meaning of words and the peculiarities of their usages.

      (ii)   +  (c)  The use of dictionaries develops a knack for precision and accuracy.

      (iii)  +  (a)  Hence one who has grown to use a dictionary will soon find it absorbingly interesting.

      (iv)  +  (d)  It will be no longer to him a dull business.

      (v)   +  (e)  He will soon find that words are vital things.

4.    The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.   We often become(a) be careful of it.
ii.  Then we need(b) medicine without consulting a doctor.
iii. But we should not take(c) ill.
iv. Because the misuse of medicine(d) medicine.
v.  So, we must(e) is very harmful to us.

Ans. (i) +  (c)  We often become ill.

      (ii)  +  (d)  Then we need medicine.

      (iii) +  (b)  But we should not take medicine without consulting a doctor.

      (iv) +  (e)  Because misuse of medicine is very harmful to us.

      (v)  +  (a)  So, we must be careful of it.

5.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make sentences.       1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   The food plays(a) is not good for health.
(ii)  Though the food is good, we(b)  varies according to the growth and body structure.
(iii) Eating too much(c)   a vital role in our body.
(iv) We have to eat food according to(d) the requirement of our body.
(v)  The requirement(e)   should not take it much.

Ans. (i)  (c)    The food plays a vital role in our body.

      (ii)   (e)    Though the food is good, we should not take it much.

      (iii)  (a)   Eating to much is not good for health.

      (iv)   (d)   We have to eat food according to the requirement of our body.

      (v)    (b)   The requirement varies according to the growth and body structure.

6.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences: 1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    Man does not know(a)   very often.
ii.   Many people put off for tomorrow the work(b)   many problems.
iii.  A lot of troubles and dangers may come(c)   in the days to come.
iv.  Students put off their class lessons for tomorrow(d)   anything about his future.
v.   Undone works may bring(e)   they can do today.

Ans. (i)  +  (d)    Man does not know anything about his future.

      (ii)   +  (e)    Many people put off for tomorrow the work they can do today.

      (iii)  +  (c)    A lot of troubles and dangers may come in the days to come.

      (iv)  +  (a)    Students put off their class lessons for tomorrow very often.

      (v)   +  (b)    Undone works may bring many problems.

7.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    We are all indebted to our parents(a)  duties to our parents.
ii.   They have brought us up(b)  for our life on earth.
iii.  So, we have(c)  and are also doing their best for our education.
iv.  The first and foremost duty(d)  is to obey them.
v.   When we respect them, they get immense pleasure(e)  and bless us from the core of their heart.

Ans. (i) +  (b)  We are all indebted to our parents for our life on earth.

      (ii)   +  (c)  They have brought us up and are also doing their best for our education.

      (iii) +  (a)  So, we have duties to our parents.

      (iv)  +  (d)  The first and foremost duty is to obey them.

      (v)   +  (e)  When we respect them, they get immense pleasure and bless us from the core of their heart.

8.   The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    Ancient people were(i)   on foot from place to place
ii.   They used to travel(ii)  a landmark in the history of mankind.
iii.  The invention of wheel is(iii) many modern transports.
iv.  Man has now invented(iv) faster and comfortable.
v.   Our journeys are now(v)  nomads.

Ans. (i) +   (e)  Ancient people were nomads.

      (ii)  +   (a)  They used to travel on foot from place to place.

      (iii) +   (b)  The invention of wheel is a landmark in the history of mankind.

      (iv)  +   (c)  Man has now invented many modern transports.

      (v)   +   (d)  Our journeys are now faster and comfortable.

9.   The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.    A flower(a)  act as a good form of pastime.
ii.   It enhances(b)  flower trees in our garden or around our home.
iii.  So, we should plant(c)  is the symbol of beauty and purity.
iv.  Beautiful flowers(d)  the beauty of the place.
v.   Moreover, planting and taking care of flower trees(e)  fill our mind with joy.

Ans. (i)  +  (c)  A flower is the symbol of beauty and purity.

      (ii)   +  (d)  It enhances the beauty of the place.

      (iii)  +  (b)  So, we should plant flower trees in our garden or around our home.

      (iv)  +  (e)  Beautiful flowers fill our mind with joy.

      (v)   +  (a)  Moreover, planting and taking care of flower trees act as a good form of pastime.

10. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    Aristotle was borna.   great thinker, Plato, from his childhood.
ii.   He was a sonb.   him to be a physician.
iii.  His father wantedc.   in Greece thousands of years ago.
iv.  But hed.   of a royal physician.
v.   So he studied under ae.   wanted to be a free thinker.

Ans. (i)      +     (c) Aristotle was born in Greece thousands of years ago.

      (ii)   +   (d)   He was a son of a royal physician.

      (iii)  +   (b)   His father wanted him to be a physician.

      (iv)  +   (e)   But he wanted to be a free thinker.

      (v)   +   (a)   So he studied under a great thinker, Plato, from his childhood.

11. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   A flower is(a)  great pleasure.
(ii)  It is a symbol(b)  but loves a flower.
(iii) It gives us(c)  the best gift of nature.
(iv) There is nobody(d)  that a flower does not last long.
(v)  But it is a matter of sorrow(e)  of purity and beauty.

Ans. (i)  +  (c)  A flower is the best gift of nature.

      (ii)   +  (e)  It is a symbol of purity and beauty.

      (iii)  +  (a)  It gives us great pleasure.

      (iv)  +  (b)  There is nobody but loves a flower.

      (v)   +  (d)  But it is a matter of sorrow that a flower does not last long.

12. The phrases in column A are the beginning of some sentences. The phrases in cloumn B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Health(a) cannot enjoy his life.
(ii)  A healthy person(b) should take proper rest and eat fresh food.
(iii) A person having ill-health(c)   means the sound state of body and mind.
(iv)  A person(d) is always fresh and jolly.
(v)   To be healthy, we(e)   can be happy when he is blessed with good health.

Ans. (i)  +  (c)    Health means the sound state of body and mind.

      (ii)   +  (d)   A healthy person is always fresh and jolly.

      (iii)  +  (a)   A person having ill-health cannot enjoy his life.

      (iv)  +  (e)    A person can happy when he is blessed with good health.

      (v)   +  (b)   To be healthy we should take proper rest and eat fresh food.

13. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.    We live(a)  is not peaceful and comfortable.
ii.   Living in city like Dhaka(b)  many problems.
iii.  It has(c)  in Dhaka city.
iv.  The problems include(d)  traffic jam, environment pollution, lack of drinking water, etc.
v.   These problems have been created(e)  because of too many people.

Ans. (i)  +  (c)   We live in Dhaka city.

      (ii)   +  (a)   Living in city like Dhaka is not peaceful and comfortable.

      (iii)  +  (b)   It has many problems.

      (iv)  +  (d)   The problems include traffic jam, environment pollution, lack of drinking water, etc.

      (v)   +  (e)   These problems have been created because of too many people.

14. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Punctuality is a virtue(a)  to become accurate in timing.
(ii) It helps us(b)  gets late in his work.
(iii) A punctual person(c)   is loved by all
(iv) He who is punctual never(d)  we will surely succeed in life.
(v)   If we become punctual,(e)   which can make us successful in future.

Ans. (i) + (e) Punctuality is a virtue which can make us successful in future.

      (ii) + (a) It helps us to become accurate in timing.

      (iii) + (c) A punctual person is loved by all.

      (iv) + (b) He who is punctual never gets late in his work.

      (v) + (d) If we become punctual, we will surely succeed in life.

15. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases column B to make complete sentences:                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)    Newspaper is called(a)  their opinion through it.
(ii)   It has a great(b)  a part and parcel of life.
(iii)  It can give(c)  news of home and abroad.
(iv)  It is in fact(d)  the store house of knowledge.
(v)   People are able to express(e)  educative value too.

Ans. (i)  +  (d)  Newspaper is called the store house of knowledge.

      (ii)   +  (e)  It has a great educative value too.

      (iii)  +  (c)  It can give news of home and abroad.

      (iv)  +  (b)  It is in fact a part and parcel of life.

      (v)   +  (a)  People are able to express their opinion through it.

16. The phrases in Column A are the beginings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    The Taj is one of the most(a)  his wife very much.
ii.   Emperor Shahjahan built(b)  most on a moonlit night.
iii.  He loved(c)   by a beautiful garden.
iv.   People liked it(d)  wonderful buildings in the world.
v.    It is surrounded(e)   the Taj as a tomb for his wife.

Ans. (i) +  (d)  The Taj is one of the most wonderful buildings in the world.

      (ii)   +  (c)  Emperor Shahjahan built the Taj as a tomb for his wife.

      (iii)  +  (a)  He loved his wife very much.

      (iv) +  (b)  People liked it most on a moonlit night.

      (v)   +  (c)  It is surrounded by a beautiful garden.

17. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.    English is(a)  a globalized one.
ii.   Without learning English, we cannot(b)  an international language.
iii.  The present world has been(c)  the quality to be that language.
iv.  So, to communicate with the world, we need(d)  a common language.
v.   English has(e)  communicate with the foreigners.

Ans. (i)  +   (b)   English is an international language.

      (ii)   +   (e)   Without learning English, we cannot communicate with the foreigners.

      (iii)  +   (a)   The present world has been a globalized one.

      (iv)  +   (d)   So, to communicate with the world we need a common language.

      (v)   +   (c)   English has the quality to be that language.

18. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn B
i.    Traffic jam is(a)  increasing.
ii.   Day by day this problem is(b)  traffic jam.
iii.  The drivers are not(c)  a common problem  in the big cities and towns.
iv.  Our work is(d)  seriously hampered.
v.   People should be aware of(e)  willing to obey the traffic rules.

Ans. (i)  +  (c)  Traffic jam is a common problem in the big cities and towns.

      (ii)   +  (a)  Day by day this problem is increasing.

      (iii)  +  (e)  The drivers are not willing to obey the traffic rules.

      (iv)  +  (d)  Our work is seriously hampered.

      (v)   +  (b)  People should be aware of traffic jam.

19. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Punctuality is a virtue(a) to become accurate in timing.
(ii) It helps us(b) gets late in his work.
(iii) A punctual person(c) is loved by all.
(iv) He who is punctual never(d) we will surely succeed in life.
(v)   If we become punctual(e) which can make us successful in future.

Ans. (i) + (e)   Punctuality is a virtue which can make us successful in future.

      (ii)  + (a)   It helps us to become accurate in timing.

      (iii) + (c)   A punctual person is loved by all.

      (iv)  + (b)   He who is punctual never gets late in his work.

      (v)   + (d)   If we become punctual, we will surely succeed in life.

20. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.   Milk is(a) become a difficult task.
ii.  We should drink(b) called an ideal food.
iii. It contains(c) a nutritious food.
iv. So, it is(d) almost all the vital elements that our body needs.
v.  But nowadays procuring pure milk has(e) a glass of milk everyday.

Ans. (i)  +  (c)  Milk is a nutritious food.

      (ii)   +  (e)  We should drink a glass of milk everyday.

      (iii)  +  (d)  It contains almost all the vital elements that our body needs.

      (iv)  +  (b)  So, it is called an ideal food.

      (v)   +  (a)  But nowadays procuring pure milk has become a difficult task.

21. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.   Student life is(a) depend on this life.
ii.  A man’s success and prosperity(b) in the long run.
iii. So, it is called(c) it properly.
iv. Therefore, everyone should utilize(d) very important.
v.  Otherwise, he will suffer(e) the seed time of life.

Ans. (i)  +  (d)  Student life is very important.

      (ii)   +  (a)  A man’s success and prosperity depend on this life.

      (iii)  +  (e)  So, it is called the seed time of life.

      (iv)  +  (c)  Therefore, everyone should utilize it properly.

      (v)   +  (b)  Otherwise, he will suffer in the long run.

22. The phrases in column A are the beginning of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
i)    One day Meena and her parrot, Mithu(a) very disappointed.
ii) Although Meena had picked the mango(b) pleased to see that.
iii) Meena felt(c) climbed a tall tree to pick a mango.
iv) At dinner, Meena noticed that Raju as usual(d) her mother gave the larger share to Raju.
v)   Mithu was not(e) had got an egg but she did not.

Ans. (i)   +    (c)     One day Meena and her parrot, Mithu climbed a tall tree to pick a mango.

         (ii)      +    (d)      Although Meena had picked the mango her mother gave the larger shave to Raju.

       (iii) +   (a)   Meena felt very disappointed.

       (iv)  +   (e)   At dinner, Meena noticed that Raju as usual had got an egg but she did not.

       (v)   +   (b)   Mithu was not pleased to see that.

23. The phrases in Column A are the beginning of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                                                                                                                     1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Trees are useful to us(a) with wood and other products.
(ii) They help us(b) in various ways.
(iii) They provide us(c) impact on the climate.
(iv) They are a great source of(d) to prevent drought and flood.
(v) Trees bear a great(e) food and vitamins.

Ans. (i)  +  (b)  Trees are useful to us in various ways.

      (ii)   +  (d)  They help us to prevent drought and flood.

      (iii)  +  (a)  They provide us with wood and other products.

      (iv)  +  (e)  They are a great source of food and vitamins.

      (v)   +  (c)  Trees bear a great impact on the climate.

 24. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                           1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Polythene bags are used fori.    threat to man.
(ii) Polythene bags are majorii.   fashionable.
(iii) Polythene bags are(a) useful for environment.
(iv) Polythene bags do not(b) carrying purpose.
(v) Polythene bags(c)  easily portable.
 (d) are cheap.
 (e)  rot.

Ans. (i)  +  (b)  Polythene bags are used for carrying purpose.  

      (ii)   +  (a)  Polythene bags are major threat to environment.                                      

      (iii)  +  (c)  Polythene bags are easily portable.

      (iv)  +  (e)  Polythene bags do not rot.

      (v)   +  (d)  Polythene bags are cheap.

25. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                                                                                                    1 × 5 = 5

Column AColumn C
i.    Nowadays, a tea stall(a)  refresh themselves with a cup of tea.
ii.   It is found(b)  various issues in a tea stall.
iii.  Tea has become(c)  both in urban and rural areas.
iv.  People of all classes(d)  a very popular drink.
v.   Moreover, they discuss(e)  is a very common sight.

Ans. (i)  +    (e)  Nowadays, a tea stall is a very common sight.

      (ii)   +    (c)  It is found both in urban and rural areas.

      (iii)  +    (d)  Tea has become a very popular drink.

      (iv)  +    (a)  People of all classes refresh themselves with a cup of tea.

      (v)   +    (b)  Moreover, they discuss various issues in a tea stall.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.