English 1st Paper Class Six-Question Type : 5 (Column Matching)

1.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                                     5

Column AColumn B
(i) Penicillin is a(a) Dr. Alexander Fleming.
(ii) It was discovered by(b) the eight brothers and sisters.
(iii)  Fleming was born in(c) with his parents.
(iv) He was the seventh of(d) life-saving medicine.
(v) He passed his boyhood(e) a poor family in Scotland.

Ans. (i)      + (d)     Penicillin is a life-saving medicine.

     (ii) + (a) It was discovered by Dr. Alexander Fleming.

     (iii)       + (e)     Fleming was born in a poor family in Scotland.

     (iv) + (b) He was the seventh of the eight brothers and sisters.

     (v)+ (c)He passed his boyhood with his parents.

2.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  The food plays(a) is not good for health.
(ii) Though the food is good, we(b) varies according to the growth and body structure.
(iii)  Eating too much(c) a vital role in our body.
(iv)   We have to eat food according to(d) the requirement of our body.
(v) The requirement(e) should mot take it much.

Ans. (i)   +   (c)   The food plays a vital role in our body.

     (ii)  +  (e) Though the food is good, we should not take it much.

     (iii) +  (a) Eating too much is not good for health.

     (iv) +  (d) We have to eat food according to the requirement of our body.

     (v)+(b) The requirement varies according to the growth and body structure.

3.  The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  We are all indebted to our parents(a) duties to our parents.
(ii) They have brought us up(b) for our life on earth.
(iii) So, we have(c) and are also doing their best for our education.
(iv) The first and foremost duty(d) is to obey them.
(v) When we respect them, they get immense pleasure(e) and bless us from the core of their heart.

Ans.(i)    +   (b) We are all indebted to our parents for our life on earth.

     (ii) +   (c) They have brought us up and are also doing their best for our education.

     (iii)     +   (a)  So, we have duties to our parents.

     (iv) +   (d) The first and foremost duty is to obey them.

     (v)+(e) When we respect them, they get immense pleasure and bless us from

      the core of their heart.

4.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  In last December Mintu(a) waited for an hour for the boarding pass.
(ii) He went there(b)  with his parents.
(iii) In the airport, they(c) went to Kathmandu by air.
(iv) On hearing the announcement, they(d) and fastened their seat-belt before the took-off.
(v) They sat on the same row(e) boarded on the plane.

Ans.(i) + (c)      In last December Mintu went to Kathmandu by air.

     (ii) + (b) He went there with his parents.

     (iii)       + (a) In the airport, they waited for an hour for the boarding pass.

     (iv) + (e) On hearing the announcement, they boarded on the plane.

     (v)+ (d) They sat on the same row and fastened their seat-belt before the took

     off.

5.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences:                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  Newspaper is called(a) their opinion through it.
(ii) It has a great(b) a part and parcel of life.
(iii) It can give(c) news of home and abroad.
(iv) It is in fact(d) the store house of knowledge.
(v)  People are able to express(e) educative value too.

Ans. (i)      + (d)   Newspaper is called the store house of knowledge.

     (ii) + (e) It has a great educative value too.

     (iii)       + (c)  It can give news of home and abroad.

     (iv) + (b) It is in fact a part and parcel of life.

     (v)+ (a) People are able to express their opinion through it.

6.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  We are all indebted to our parents(a) some duties to our parents.
(ii) They have brought us up(b)   for our life on earth.
(iii) So, we have(c) and are also doing their best for our education.
(iv) The first and foremost duty(d) is to obey and respect them.
(v)  When we respect them, they get immense pleasure(e) and bless us from the core of their heart.

Ans. (i)      + (b) We are all indebted to our parents for our life on earth.

     (ii) + (c) They have brought us up and are also doing their best for our education.

     (iii)       + (a) So, we have some duties to our parents.

     (iv) + (d) The first and foremost duty is to obey and respect them.

     (v)+ (e) When we respect them, they get immense pleasure and bless us from

     the core of their heart.

7.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                         1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  Herbal medicines are(a) by using turmeric, marigoid or aloe vera on it.
(ii) Moreover, they have(b) to cure cold.
(iii) Honey and tulsi leaves are used(c) no side effects.
(iv)  A minor cut or wound can be cured(d) are used to cure skin problem.
(v) Garlic, neem or turmeric(e) easily available and cheap.

Ans. (i)   +   (e) Herbal medicines are easily available and cheap.

     (ii)  +  (c) Moreover, they have no side effects.

     (iii) +  (b) Honey and tulsi leaves are used to cure cold.

     (iv) +  (a) A minor cut or wound can be cured by using turmeric, marigold or aloe vera on it.

     (v)  +  (d) Garlic, neem or turmeric are used to cure skin problem.

8.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Children are the future(a) proper idea about right and wrong.
(ii) They usually select that(b) learn from what they see and hear.
(iii) We ought to give them(c) person from the people that surround them.
(iv) Through our distinct behaviour(d) hope of our nation.
(v) We should bear in mind that children(e) we may set up an example for our next generation.

Ans. (i)      + (d) Children are the future hope of our nation.

     (ii)        + (c) They usually select that person from the people that surround them.

     (iii)       + (a) We ought to give them proper idea about right and wrong.

     (iv) + (e) Through our distinct behaviour we may set up an example for our next generation.

     (v)  + (b) We should bear in mind that children learn from what they see and

     hear.

9.  The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Polythene bags are used for(a) threat to environment.
(ii) Polythene bags are major(b) carrying purpose.
(iii) Polythene bags are(c) easily portable.
(iv) Polythene bags do not(d) are cheap.
(v) Polythene bags(e) rot.

Ans. (i)   +  (b)   Polythene bags are used for carrying purpose.                                                  

     (ii) +  (a) Polythene bags are major threat to environment.           

     (iii)    +  (c)  Polythene bags are easily portable.

     (iv) +  (e) Polythene bags do not rot.

     (v)+(d) Polythene bags are cheap.

10. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
i)   Tea plants givea)  in row from four to six feet apart on the high slopes.
ii)  They needb)  the best kind of tea.
iii) They are plantedc)  more and more leaves until they are ten years old.
iv) Tender leaves ared)  to grow three to four feet high in the tea garden.
v)  They are allowede)  strong sunshine and plenty of rainfall.

Ans. (i)      + (c) Tea plants give more and more leaves until they are ten years old.

     (ii) + (e) They need strong sunshine and plenty of rainfall.

     (iii)       + (a) They are planted in row from four to six feet apart on the high slopes.

     (iv) + (b) Tender leaves are the best kind of tea.

     (v)+ (d) They are allowed to grow three to four feet high in the tea garden.

11. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  Ancient people were(a)  on foot from place to place.
(ii) They used to travel(b) a landmark in the history of mankind.
(iii) The invention of wheel is(c) many modern transports.
(iv) Man has now invented(d) faster and comfortable.
(v) Our journeys are now(e) nomads.

Ans. (i)      + (e) Ancient people were nomads.

     (ii) + (a)  They used to travel on foot from place to place.

     (iii)       + (b) The invention of wheel is a landmark in the history of mankind.

     (iv) + (c) Man has now invented many modern transports.

     (v) + (d) Our journeys are now faster and comfortable.

12. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Aristotle was born(a) great thinker, Plato, from his childhood.
(ii) He was a son(b) him to be a physician.
(iii) His father wanted(c) in Greece thousands of years ago.
(iv)  But he(d) of a royal physician.
(v) So he studied under a(e) wanted to be a free thinker.

Ans. (i)      + (c)     Aristotle was born in Greece thousands of years ago.

     (ii) + (d)  He was a son of a royal physician.

     (iii)       + (b)  His father wanted him to be a physician.

     (iv) + (e) But he wanted to be a free thinker.

     (v) + (a) So he studied under a great thinker, Plato, from his childhood.

13.     The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Robinson Crusoe(a) a sailor from his boyhood.
(ii) He wanted to be(b) him to study law.
(iii)      His father did not want(c) did not like the idea.
(iv)      His father wanted(d) was born in England.
(v) Robinson Crusoe(e) that he should go to sea.

Ans. (i)+ (d)     Robinson Crusoe was born in England.

     (ii) + (a)     He wanted to be a sailor from his boyhood.

     (iii)       + (e)     His father did not want that he should go to sea.

     (iv) + (b) His father wanted him to study law.

     (v) + (c) Robinson Crusoe did not like the idea.

14. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) A flower is(a) great pleasure.
(ii) It is a symbol(b) but loves a flower.
(iii) It gives us(c) the best gift of nature.
(iv) There is nobody(d) that a flower does not last long.
(v) But it is a matter of sorrow(e) of purity and beauty.

Ans. (i)      + (c) A flower is the best gift of nature.

     (ii) + (e) It is a symbol of purity and beauty.

     (iii)       + (a) It gives us great pleasure.

     (iv) + (b) There is nobody but loves a flower.

     (v) + (d) But it is a matter of sorrow that a flower does not last long.

15. The phrases in column A are the beginning of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Health(a)   cannot enjoy his life.
(ii)A healthy person(b) should take proper rest and eat fresh food.
(iii) A person having ill-health(c) means the sound state of body and mind.
(iv) A person(d) is always fresh and jolly.
(v) To be healthy we(e) can be happy when he is blessed with good health.

Ans. (i)      + (c)          Health means the sound state of body and mind.

     (ii) + (d) A healthy person is always fresh and jolly.

     (iii)        + (a)            A person having ill-health cannot enjoy his life.

     (iv) + (e) A person can be happy when he is blessed with good health.

     (v) + (b) To be healthy we should take proper rest and eat fresh food.

16. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)  Addiction means(a) the young generation of our country.
(ii) Drug addiction is not only(b) a national but also a global problem.
(iii)These drugs have grasped(c) by smoking or through injection.
(iv) These drugs are used for(d) strong attraction for anything.
(v) These drugs are taken(e) intoxicating and stimulating effect.

Ans. (i) + (d) Addiction means strong attraction for anything.

     (ii) + (b) Drug addiction is not only a national but also a global problem.

     (iii)      + (a) These drugs have grasped the young generation of our country.

     (iv) + (e) These drugs are used for intoxicating and stimulating effect.

     (v) + (c) These drugs are taken by smoking or through injection.

17. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                              1×5=5

Column AColumn B
(i)  The Taj is one of the most(a) his wife very much.
(ii) Emperor Shahjahan built(b) most on a moonlit night.
(iii)   He loved(c) by a beautiful garden.
(iv) People like it(d) wonderful buildings in the world.
(v) It is surrounded(e) the Taj as a tomb for his wife.

Ans. (i)  +  (d) The Taj is one of the most wonderful buildings in the world.

     (ii) + (e) Emperor Shahjahan built the Taj as a tomb for his wife.

     (iii) + (a) He loved his wife very much.

     (iv) + (b) People like it most on a moonlit night.

     (v) + (c) It is surrounded by a beautiful garden.

18. The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) Culture is(a) used “Culture” first.
(ii)   Physical artifact(b) is also a biological aspiration.
(iii) Culture(c) a modern concept.
(iv) Hobel(d) is called material culture.
(v) The Romans(e) describes culture as an integrated system of society.

Ans. (i)      + (c)  Culture is a modern concept.

     (ii) + (d) Physical artifact is called material culture.

     (iii)       + (b) Culture is also a biological aspiration.

     (iv) + (e) Hobel describes culture as an integrated system of society.

     (v) + (a) The Romans used ‘Culture’ first.

19. The phrases in column A are the beginnings of some sentences. The phrases in column B are the endings. Match the phrases in column A with the phrases in column B to make complete sentences.                          1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i) One day Meena and her parrot, Mithu(a) very disappointed.
(ii) Although Meena had picked the mango(b) pleased to see that.
(iii) Meena felt(c) climbed a tall tree to pick a mango.
(iv) At dinner, Meena noticed that Raju as usual(d) her mother gave the larger share to Raju.
(v) Mithu was not(e) had got an egg but she did not.

Ans.(i)       + (c) One day Meena and her parrot, Mithu climbed a tall tree to pick a mango.

     (ii) + (d) Although Meena had picked the mango her mother gave the larger share to Raju.

     (iii)       + (a)                                         Meena felt very disappointed.

     (iv) + (e) At dinner, Meena noticed that Raju as usual had got an egg but she did not.

     (v) + (b) Mithu was not pleased to see that.

20.     The phrases in Column A are the beginnings of some sentences. The phrases in Column B are the endings. Match the phrases in Column A with the phrases in Column B to make completing sentences.                           1 × 5 = 5

Column AColumn B
(i)   Haji Mohsin was(a)   caught hold of the thief.
(ii)  He helped the poor(b)  famous for his kindness.
(iii) Once a thief entered into(c)   his bedroom at night.
(iv)  He woke up and(d)  he was very poor and had no food in his house.
(v)   The thief said that(e)   people with food and clothes.

Ans. (i)      + (b)     Haji Mohsin was famous for his kindness.

     (ii)        + (e)     He helped the poor people with food and clothes.

     (iii)       + (c)     Once a thief entered into his bedroom at night.

     (iv) + (a) He woke up and caught hold of the thief.

     (v) + (d) The thief said that he was very poor and had no food in his house.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.